PUNCŢIA BIOPSICĂ MAMARĂ CU AC GROS TRU-CUT

Tipul și subtipurile de cancer mamar, în funcție de care se aplică protocoalele terapeutice stadiale multimodale, pot fi stabilite doar prin examenul histopatologic și imunohistochimic.

De asemenea diagnosticul stadial al cancerului mamar poate fi determinat cel mai exact prin această metodă.

În acest sens este necesară recoltarea unui fragment de la nivelul tumorii primare sau/și ganglionare axilare. Cea mai simplă variantă și cea mai folosită metodă de prelevare a unui fragment tumoral pentru biopsie este puncția cu ac gros tru-cut.

Această metodă, care permite stabilirea diagnosticului pozitiv și eventual al celui stadial (coroborat cu metodele imagistice) al cancerului mamar, poate evita o intervenție chirurgicală inițială inoportună în contextul în care protocoalele terapeutice multimodale actuale impun de primă intenție tratamentul oncologic (chimioterapie, hormonoterapie) urmat apoi de cel chirurgical și nu invers. Totodată, se pot evita situațiile în care se urmăresc în dinamică leziuni maligne a căror caractere clinice și imagistice nu certifică această suspiciune.

Puncția biopsie cu ac gros este indicată în:

  • Tumorile mamare cu caractere ecografice, mamografice sau RMN de malignitate
  • Tumorile mamare cu caractere imagistice de benignitate, pentru a certifica absența malignității
  • Adenopatiile axilare asociate unei tumori mamare, pentru a diferenția caracterul reactiv de cel metastatic al acestora
  • Adenopatiile axilare, pentru stabilirea naturii acestora, în absența decelării imagistice a unei tumori mamare

Nu toate pacientele cu tumori mamare au indicație de puncție cu ac gros. Pentru leziunile chistice, tumorile solide cu caractere clinice, imagistice și evolutive certe de benignitate se indică monitorizarea clinică și ecografică periodică. Astfel, se poate reduce numărul intervențiilor chirurgicale pentru leziuni care nu necesită o asemenea abordare terapeutică.

Cum se realizează puncția cu ac gros?

Pacientul este evaluat anterior ecografic și se stabilește care leziune are indicație de puncție.

În poziție culcată se efectuează anestezia locală cu Xilină 1% centrată pe leziunea vizată.

Puncția se efectuează în varianta laterală, oblică, sub control ecografic, cu prelevarea a 3-5 specimene tisulare de la nivelul tumorii.

La finele procedurii se exercită o presiune asupra zonei biopsiate, cu aplicarea ulterioară a unui plasture steril.

Care sunt rezultatele posibile ale unei puncții cu ac gros?

5% din cazuri pot avea rezultate neconcludente, de obicei datorită dimensiunilor reduse ale specimenelor tisulare recoltate

3% din cazuri pot avea rezultate fals negative, de obicei în prezența tumorilor foarte dure, de mici dimensiuni, situate profund, ori a ganglionilor axilari de mici dimensiuni sau situați în vecinătatea vaselor axilare

92% dintre rezultate vor fi certe pentru malignitate sau benignitate.

DR. OCTAVIAN NEAGOE

Înapoi la servicii