ELASTOGRAFIE TIROIDIANĂ

Banner

Evaluarea ecografică este examenul standard la ora actuală, surclasând atât evaluarea prin tomografie computerizată, cât și cea prin rezonanță magnetică nucleară.  Scintigrafia tiroidiană este rezervată unor situații particulare:

  • cazurilor cu noduli tiroidieni și valoare scăzută a TSH
  • cazurilor cu guși imense, retrosternale
  • cazurilor cu suspiciune de anomalii anatomice  tiroidiene

Elastografia este o aplicație mai nouă a ecografiei clasice, care evaluează duritatea leziunilor nodulare. Cu cât duritatea leziunilor nodulare este mai mare, cu atât probabilitatea ca respectiva leziune să fie canceroasă este mai mare. Informațiile oferite de elastografie se integrează alături de  informațiile oferite de ecografia clasică, facilitand un raport complet si exact al stării de fapt.

Există 2 tipuri mari de elastografie, elastografie Strain, oferită de mai multe tipuri de ecografe high-end, Hitachi fiind vârful de gamă, oferind cea mai bună elastografie statică pentru patologia structurilor superficiale (tiroidă sau sân).

Elastografia oferă două categorii de informații: harta color a durității leziunii care permite împărțirea leziunilor în moi (scor 1), parțial moi(scor 2), semidure(scor 3), dure(scor 4), foarte dure (scor 5) și chistice.

Elastografie tiroidiana

De asemenea, tehnica permite calculul raportului de duritate între formațiunea nodulară și tesutul înconjurator, cu o valoare prag de 4.5-5 sugestivă pentru malignitate. Valoarea prag este validată pentru centrul nostru.

Elastografie tiroidiana

Tehnica noastră ecografică permite evaluarea și stratificarea categoriei de risc din care face parte fiecare nodul tiroidian. Buna selecție a cazurilor determină reducerea numărului de cazuri operate, respectiv asigură referirea corectă către operație a celor care trebuiesc neapărat operați.

Evaluarea elastografică are următoarele roluri clare:

  • reconfirmă leziunile maligne, suspecte în ecografia clasică (leziuni clasă de risc mediu și înalt) și urgentează puncția cu ac fin eco ghidată (în cazul nodulilor unici)
  • reconfirmă leziunile benigne în ecografia clasică, permițând amânarea sau chiar eludarea puncției cu ac fin
  • în cazul unui raport elastografic suspect, puncția sau, după caz, operația, este indicată pentru clarificarea cazului, indiferent de aspectul leizunii în ecografia clasică
  • certifică leziunile chistice
  • practice, elastografia reclasifică circa 30% dintre nodulii tiroidieni evaluați. 

Elastografia presupune doar prelungirea cu câteva minute a examenului ecografic clasic, fără riscuri, fără efecte secundare, fără expunere la radiații.

În cazul leziunilor tiroidiene, elastografia dinamică, Shear wave mono sau biplană, oferită de aparatele Siemens sau Supersonic Aixplorer, oferă informații cu calitate diagnostică inferioară celor oferite de aparatele Hitachi.

 

Prof. Dr. Habil. Dana Stoian

Prof. Dr. Dana Stoian

Dr. Madalina Șalapa

 Dr. Magdalena Salapa

 

Înapoi la servicii