ELASTOGRAFIE MAMARĂ

Elastografia mamară este o aplicație a ecografiei clasice. Aparatul Hitachi Preirus, care se află în clinica noastră, este dotat cu modul elastografic static, cea mai performantă variantă de elastografie în ceea ce privește elastografia mamară.

Elastografia mamară măsoară duritatea leziunilor nodulare, comparativ cu duritatea structurilor mamare învecinate, sănătoase. Cu cât duritatea unei leziuni este mai mare, cu atât riscul de malignitate este mai mare. Elastografia mamară permite două tipuri de evaluări:

  • evaluari calitative, individualizate ca o hartă colorată, care oferă diverselor tipuri de duritate culori diferite

Elastografie mamară Elastografie mamară Elastografie mamară

 Elastografia mamară Elastografia mamară

  • evaluări cantitative, care permit compararea durității leziunii nodulare față de tesutul sănătos din jur.

Mai mult, elastografia permite evaluarea invaziei ductale, care însoţeşte marea majoritate a cancerelor mamare, precum şi vizualizarea invaziei perinodulare care asigură o excizie corectă a marginilor de siguranță în timpul actului operator.

Elastografia mamară

 La ora actuală elastografia mamară are urmatoarele indicatii precise:

  1. down grade al formațiunilor mamare cu caractere ecografice de benignitate, care au elastografie bună – urmarire pe termen lung (6-12 luni) în loc de termen scurt (3 luni)
  2. downgrade al leziunilor de risc mediu, cu aspect elastografic bun, de la puncție la urmărire pe termen scurt (3 luni)
  3. upgrade a oricărei formațiuni mamare, indiferent de aspectul ecografic clasic, în cazul evidențierii unei durități crescute, cu necesitatea efectuării puncției TRU-CUT
  4. reconfirmarea suspiciunii leyiunilor cu clasă de risc mare, în ecografia clasică, cu confirmarea obligativității efectuării puncției cu ac fin.

Rolul elastografiei a fost certificat și reglementat de Consensul Societății Europene de Ecografie (EFSUMB 2017) și de Consensul Societății Mondiale de Ecografie (WFUMB 2016).

 

Prof. Dr. Habil. Dana Stoian

Prof. Dr. Dana Stoian

Dr. Madalina Șalapa

 Dr. Magdalena Salapa

 

Înapoi la servicii