CEUS TIROIDIAN

Banner

Ecografia clasică reprezintă prima linie de imagistică pentru pentru caracterizarea nodulilor tiroidieni și pentru estimarea non-invazivă a riscului de malignitate al acestora. Sensibilitatea ecografiei crește însă atunci când se asociază investigații auxiliare mai complexe cum este elastografia sau ecografia cu substanță de contrast. Investigația se efectuează cu ajutorul unui aparat de ecografie de înaltă performanță, care este dotat cu un soft special pentru CEUS și cu ajutorul cărora se obțin imagini în timp real ale regiunii investigate.

CEUS este o investigație sigură ce se realizează prin administrarea intravenoasă a unui agent de contrast ecografic care ajută la obținerea unei evaluări în detaliu a vaselor de sânge, cu vizualizarea și a acelora cu dimensiuni foarte mici și cu flux sangvin lent. Evaluarea microvascularizatiei nu se poate efectua prin ecografia clasică.

Substanța de contrast administrată (SonoVue - hexafluorură de sulf microbule),  conține microbule cu dimensiuni sub 10 microni - gaz inert stabilizat într-un inveliș fosfolipdic. Aceste microbule nu pot să părăsească vasele de sânge, însă având dimensiuni foarte, foarte mici pot străbate și vasele cele mai mici, iar vibrațiile rezultate din întâlnirea ultrasunetelor, amplifică semnalul ecografic de la nivelul vaselor de sânge.

Nu toți nodulii tiroidieni au indicație pentru CEUS. Investigația se indică în special nodulilor predominant solizi, cu dimensiuni peste 5 mm, cu risc ecografic intermediar sau crescut, sau nodulilor cu creștere importantă în dimensiuni, atunci când decizia este de incertă: de monitorizare, puncție tiroidiană sau intervenție chirurgicală.  Ecografia cu contrast este foarte utilă și în cazul gușilor multinodulare, în care valoarea puncției tiroidiene poate fi limitată.

Cum se realizează CEUS tiroidian?

  • Initial pacientul este evaluat ecografic, stabilindu-se indicația de CEUS
  • Pacientul nu necesita pregătire specială, se poate alimenta normal și își poate desfașura activitățile cotidiene atât înainte cât și după efectuarea investigației
  • Se montează o canulă venoasă și se administrează o cantitate mică (1.6 ml) de substanță de contrast, urmată de ser fiziologic
  • Imediat după administrare, se începe evaluarea comportamentul vascular
  • În timpul examinării, pacientul este așezat pe patul ecografie în poziție culcată, cu gâtul în hiperextensie și este rugat să mențină o respirație normală și să stea nemișcat pentru a obține o imagine stabilă timp de 2-4 minute.

Contraindicațiile administrării SonoVue sunt rare:

  • Sarcina
  • Hipersensibilitate la substanţa activă sau excipienţi
  • Hipertensiune pulmonară severă
  • Hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic
  • Sindrom de detresă respiratorie acută
  • Primele 14 zile dupa un sindrom coronarian acut

SonoVue se poate administra și pacienților cu afectare renală, hepatică, precum și celor cu disfuncție tiroidiană. Agentul de contrast se elimină pe cale respiratorie - în primele 2 minute este eliminată aproximativ 80% din cantitatea totală administrată.

Înapoi la servicii