Bună,
Mă știi din reclame ca Dr. D. De fapt, Dr. Dana Stoian.
Aveam 62 de kilograme când am rămas gravidă. Am crescut, am crescut și iar am crescut odată cu puiul meu. Cu două luni înainte de naștere, aveam 95 de kilograme și am hotărât să nu mă mai cântăresc. După ce am devenit mamă, când am reîncăput în pantofii mei și mă simțeam perfectă, am avut 85 de kilograme. M-am hotărât să fac o dietă pentru un om care nu are timp mult de gătit. Am ținut o dietă adaptată la greutatea, vârsta și înălțimea mea. Și am slabit. Toate cele 25 de klograme în câteva luni.
Am inceput aventura nutriției personalizate în decembrie 2005 cu o pacientă, care mi-a spus că vrea să slăbească așa cum am făcut-o și eu. Au trecut 12 ani. Am utilizat multe variante de diete și de reguli alimentare, am învățat și m-am dezvoltat odată cu pacienții mei. Așa a apărut Dr. D. Diet.
NU vând nici un produs, nici un medicament, nici un substitut de mâncare, ci doar ordine, rigoare, schimbare și consecvență.
Dieta se adresează femeilor tinere, în postpartum cu sau fără afecțiuni tiroidiene sau femeilor cu ovar polichistic. NU este permisă anumitor categorii de pacienți care au dezvoltat boli asociate din cauza plusului ponderal vechi. Dr. D. Diet are patru etape și fiecare durează între 4 şi 6 săptămâni.
Lucrurile sunt simple:
- Ce nu este trecut nu am uitat, NU este permis.
- Nu există întoarcere. Odată începută, trebuie parcursă.
- Orice abatere costă kilograme. Multe abateri compomit dieta.
- Intreținerea este simplă și distractivă dacă o respecți ad literam.
Există liste de echivalente.
Dr. D. Diet înseamnă o schimbare mare. Care merită!
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 100 grame crenvurşti de vită sau pui
- 1 linguriţă muştar normal, fin sau picant
- Frunzele crude de la o andivă în loc de pâine
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr grătar din piept de pui
- Salata verde: o salată verde, 2 linguriţe ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare, piper după gust
Gustare 2:
Cina:
- 160 gr rasol de vită (carne de rasol de vită fiartă în apă sărată cu legume, pentru gust). Se consumă exclusiv carnea cu o linguriţă de hrean simplu/cu smântână.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 2 albuşuri, preparate ochiuri în tigaie nonaderentă, fără adaos de ulei.
- 50 grame piept de pui la grătar
- un ardei gras sau o roşie
Prânz:
- 200 gr rasol de limbă de vită sau porc (fiartă în apă condimentată cu legume pentru gust). Se consumă exclusiv carnea cu 1 lingurita pastă de hrean.
- Apoi se consumă un fenicul (anason) tăiat felii groase de circa 0.5 cm, presărat cu o lingură ulei de măsline, sare, piper. Uleiul de masline poate fi înlocuit cu ulei de dovleac.
Gustare 2:
Cină:
- friptură de 200 gr cotlet de viţel, înnăbuşită la cuptor (preparată fără ulei, fără legume).
- garnitură 150 gr salată de varză alba proaspată (crudă).
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 75 gr brânză mozzarela
- 3 felii şuncă italiană coto (similară cu şuncă praga)
- un ardei gras şi o roşie
Gustare 1:
- un ou fiert tare, umplut cu pastă de pate
Prânz:
- 200 gr şniţel parizian de viţel (preparat doar cu făină şi ou, fără pesment) prăjit în ulei special de prăjit (de exemplu ulei de palmier, ulei de sâmburi de struguri)
- 3 castraveţi muraţi (preparat de iarnă sau la soare)
Cină:
- 2 bucăţi păstrăv la grătar ( e poate consuma şi păstrăv afumat)
- Garnitură: 200 gr salată chinezească cu 2 linguri dressing clar de salată
Mic dejun
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- papară preparată din 3 albuşuri (ideal într-o tigaie antiadezivă, care se poate stropi cu ulei de prăjit). Se adaugă feliile de la un ardei gras, inele de ceapa sau de praz. Garnitură = o roşie
Gustare 1:
Prânz:
- 200 ml ciorbă de burtă, cu ardei iute, fără smântână
- 200 gr Salată “ de salate“: salată verde, lolo bianco, lăptuci, salată eisberg, andive, salată china, ardei gras, 100 gr cubuleţe de şuncă, cu 2 linguri dresing de salată (clar, nu sos alb sau maioneză)
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr grătar de viţel
- Garnitură: 150 gr salată de spanac: frunze proaspete de spanac opărite, cu un dressing fierbinte făcut din apă, aceto balsamico, 1 linguriţă ulei de măsline, sare, piper, 1 vârf de cuţit de zahăr. Deasupra se adaugă 4 felii subţiri de parmesan.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- papară preparată din 3 albuşuri (ideal într-o tigaie antiadezivă, care se poate stropi cu ulei de prăjit). Se adaugă feliile de la un ardei gras, inele de ceapa sau de praz. Garnitură = o roşie
Gustare 1:
Prânz:
- 200 ml ciorbă de burtă, cu ardei iute, fără smântână
- 200 gr Salată “ de salate“: salată verde, lolo bianco, lăptuci, salată eisberg, andive, salată china, ardei gras, 100 gr cubuleţe de şuncă, cu 2 linguri dresing de salată (clar, nu sos alb sau maioneză)
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr grătar de viţel
- Garnitură:150 gr salată de spanac: frunze proaspete de spanac opărite, cu un dressing fierbinte făcut din apă, aceto balsamico, 1 linguriţă ulei de măsline, sare, piper, 1 vârf de cuţit de zahăr. Deasupra se adauga 4 felii subţiri de parmesan.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- albuşurile de la 3 ouă fierte tari
- ½ lingură pateu de pui, picant
- 1 ardei gras
- 1 roşie mică
- 1 cană ceai verde
Gustare 1:
Prânz;
- 250 gr rasol de vită cu os, tăiat transversal(osso buco) cu 2 linguri sos de usturoi sau sos de hrean sau muştar
- 150 gr: salată de grădină: 1 salată verde, sau 1 cană frunze de spanac, 1 rosie, felii, 1 praf piper verde, ¼ cană ţelină apio, cubulete, ¼ cană castravete proaspăt, 1 lingură ulei de măsline, vinegretă de salată, mirodenii, sare, piper după gust.
Gustare 2:
Cină:
- 5 aripioare pui (sau 10 jumatăţi aripioare de pui), picante la grătar sau la cuptor (de exemplu în pungă pentru cuptor)
- 1 salată cholestlaw- salată de măr ras, morcov ras, salata albă rasă) cu sare şi 1 lingură de măsline.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- Papară din 3 albuşuri (ideal într-o tigaie antiadezivă, care se poate stropi cu ulei de prăjit). Se adaugă feliile de la un ardei gras, inele de ceapa sau de praz.
- Garnitura: 2 fire ţelină apio, mărunţită
- 3 felii bacon
- 4 măsline
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr Cordon Bleu de viţel sau pui (pregătit în ulei special de prăjit)
- Garnitură: 200 grame salată de sfeclă roşie condimentată după gust
Gustare 2:
Cină:
- 100 grame crenvurşti de pui
- 1 linguriţă de muştar
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 50 grame piept de pui la grătar rece (pastramă de pui)
- 1 ardei gras
- 4 ridichi
- 1 ou fiert tare
Gustare 1:
Prânz:
- 4 sau 5 mititei la grătar
- 1 lingură muştar fin/iute
Gustare 2:
Cină:
- 1 porţie salată Nicoisse – reţeta clasică
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 150 ml chefir
- 100 gr crenvurşti de pui, fierţi
Gustare 1:
Prânz:
- 250 gr grătar de piept de pui
- 150 gr salată verde cu sos de iaurt
Cină:
- 250 gr muşchiuleţ de porc la grătar
- Garnitură: 1 ştiulete de proumb fiert, presarat de sare. Se poate consuma şi 1 porumb prefiert, preparat la grătar
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 150 gr andive proaspete, foi
- 100 gr pateu de ficat (conservă sau mezel)
- 1 roşie proaspătă
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr mâncare de spanac, preparată cu puţin lapte, dar fără făina. La finele gătitului se adaugă 1 lingură de amidon pentru gătit, pentru a da consistenţa dorită mancării de spanac. 1 linguriţă smântână vegetală opţional.
- Garnitură: 2 ouă fierte tare taiate felii. Se consumă împreună.
Gustare 2:
- 75 gr crenvurşti de vită
- 1 lingură muştar
Cina:
- 300 gr şalău, file la grătar
- 1 lingură suc de lămâie
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- papară din 4 albuşuri (ideal într-o tigaie antiadezivă, care se poate stropi cu ulei de prăjit).
- 200 gr salată de andive, cu sos de iaurt
Gustare 1:
- 150 gr piept de curcan la grătar, cu sare şi piper
Prânz:
- 200 gr salată aisberg, cu sos de salată
- 200 gr file afumat de somon
- 1 lingurita muştar ducle, cu mărar
Gusatre 2:
Cină:
- 2 păstrăvi afumaţi sau la gratar
- 1 lingură sos de hrean
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- omletă preparată din albusurile de la 3 ouă (ideal într-o tigaie antiadezivă, care se poate stropi cu ulei de prăjit). Se adaugă inele de ceapă tăiate mărunt, 200 de grame de ciuperci champignon tăiate mărunt. Se adaugă 50 de grame de caşcaval ras în omletă, la finele preparării.
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr şniţel de viţel
- Garnitură: 150 gr salată de roşii cu ardei, dressing de salată
Gustare:
Cină:
- 150 grame de salată asortată (verde, laptuci, amestec de salată) cu 1 conservă de ton, în suc propriu scursă, cu sare, piper după gust, zeamă de lamaie după gust.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capuccino/apă plată
- 200 gr ficăţei de pui, fierţi
- 1 roşie
- 1 lingură maioneză vegetală light
Gustare 1:
Prânz:
- 300 gr pui gril (piept, pulpe)
- 150 gr ardei gras proaspăt
Gustare 2:
Cină:
- 250 gr rasol de vitî/viţel
- 1 lingură spumă de hrean (pastă)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capuccino/apă plată
- 2 rosii proaspete
- 3 linguri brânză cottage, Exquisa
- 100 grame pastramă de pui
- Sare, piper după gust
Gustare:
Prânz:
- 350 ml ciorbă de vită (orice legume, rădăcinoase, condiment după preferinţe). Se consumă însă doar zeama şi bucăţelele de carne din ciorbă.
- 200 gr rasol pulpă de vită, secţiuni transversale cu os şi măduvioară cu 1 lingură de pastă de hrean.
- Garnitură: 2-3 ardei copţi
Cină:
- 250 grame salată Cezar: 200 de grame salată verde, 50 grame cubuleţe de piept de pui la gratar, 1 lingură dressing de iaurt, 2 linguri crutoane
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 150 grame salată de vinete, fara maioneză
- 2 roşii medii
Gustare:
- 75 ml lapte bătut degresat
Prânz:
- 300 gr ciorbă de varza (preparată din varza albă crudă, roşii, ardei, ceapă, cu condimente după gust, cu sau fără borş).
- 200 gr mâncare tocăniţă de carne de pui cu ciuperci
- Nu se adaugă făină în sos.
Gustare:
- 1 felie telemea, cu ceapă verde (2+3 fire) şi 1 castravete
Cină:
- 250 gr merluciu sau pangasius la grătar sau la cuptor, cu 2-3 linguri sos picant
- Garnitură: 150 gr salată verde cu dresing clar de salată
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capuccino/apă plată
- 1 ou întregi, fiert, tare
- 20 gr (2 linguri) pateu de ficat, fin sau picant
- 2 andive, proaspete
- 2 roşii
- Se poate unge pateu pe frunzele de andive
Gustare:
Prânz:
- 350 gr supă cremă de legume (supă de legume asortate, trecute prin sită fină, pasirate)
- 200 gr ficăţei de pui, preparaţi după dorinţă (fierti, la grătar sau în tigaie nonadezivă stropită cu ulei de gătit)
Gustare:
Cină:
- 250 gr rasol de limbă de viţel/vită
- Garnitură: 150 gr salată cu dresing de iaurt
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- salată de roşii cu ardei: 2 rosii cu 1-2 ardie grasi, feliati, sare, piper dupa gust, 1 lingură ulei de dovleac, cu 5 măsline verzi. Se presară 1 lingură parmezan ras, sau telemea uscată rasă
- Alăturat: 100 gr piept de pui la grătar, se consumă rece
Gusatre 1:
Prânz:
- 350 ml supă cremă de brocoli, sau supă de brocoli, cu morcovi, legume de supă) se va consuma doar zeama şi brocoli-ul)
- 3 albuşe de ou prăjite (în tigaie de teflon, fără ulei sau cu 1 linguriţă de ulei de măsline)
- 250 gr mâncare de mazăre verde.
Cină:
- 2 ardei umpluti, cu carne tocată de vita, fără orez. Se prepară classic, cu bulion de roşii.
Mic dejun:
- 2 andive proaspete. Se taie mărunt.
- Se amestecă cu 10 anchios.
Gustare 1:
- 200 ml kefir
- 1 felie şuncă de praga
Prânz:
- 300 gr supă de roşii !!!! fără găluşte
- 200 gr piept de pui, curcan la grătar, fără pieliţă
- Garnitură: 300 gr dovlecel, la grătar
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr grătar de muşchi de vită
- 1-2 linguri sos de hrean, pastă de hrean, spumă sau hrean ras proaspăt
- 200 gr salată verde, cu dresing de salată (clar)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capuccino/apă plată
- 150 gr fenicul proaspăt, felii subţiri, stropit cu ulei de măsline, sare piper după gust.
Gustare 1:
Prânz:
- 300 gr supă/ciorbă de legume de primăvară (legume noi, proaspete)
- 250 gr ficat de viţel la grătar
- garnitură: 200 gr sfeclă roşie, condimentată după gust
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr şniţel de viţel (făcut cu făină, ou, şi parmezan ras în loc de pesmet, prăjit în ulei de prăjit, într-o tigaie nonadezivă)
- Garnitură: 250 gr morcovi noi, pe aburi (uşor donstuiţi !!! fără adaos de zahăr)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- papară din 2 ouă (preparată intr-o tigaie antiadezivî, care se poate stropi cu ulei de prăjit).
- 100 gr champignioane proaspete, tăiate felii, se adaugă în omletă.
- 150 gr roşie 2 bucăţi medii se consumă separat sau se adaugă în papară
- 1 ardei gras mare se consumă separat sau se adaugă în papară
Gustare 1:
Prânz:
- 300 ml ciorbă de fasole verde
- 2 păstrăvi la grătar sau afumaţi
- garnitură: 150 gr salată china cu 2 linguri dresing de salată
Gustare 2:
Cină:
- 300 grame ghiveci de legume (orice preparat mai puţin cartof)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 2 roşii medii
- 100 gr ardei gras proaspăt
- 2 ouă, fierte tare
- 100 grame cascaval
Prânz:
- 300 ml supă de mazăre
- 200 gr şniţel de viţel, parizian (cu făină în loc de pesmet)
- 200 gr salată verde, cu 2 linguri dressing de salată
Gustare:
Cină:
- 200 gr salată Bulgareasca (salată verde, rosii, ardei, ceapă verde, castravete, porumb boabe, bucăţele de şuncă şi de caşcaval, 2 linguri dressing de iaurt)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 100 grame crenvurşti de pui, fierţi
- 150 gr salată de andive cu ardei (1 andivă, 1 ardei gras galben, felii, cu dresing de iaurt: Heinz, spock)
- 100 ml cafea/ceai verde/ceai de plante
Gustare 1:
Prânz:
- supă cremă de legume de primăvară (morcovi, varză de Bruxelles, mazăre, fasole verde, conopidă, fasole verde, ceapă, pătrunjel) pasirate
- Friptură de vită cu legume: 150 gr carne + 100 gr legume
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr file de peşte alb (după preferinţă) la cuptor, în sos de vin alb.
- 100 gr salată de lăptuci, 2 linguri dressing clar de salată
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- Albuşul de la 2 ouă fierte tare, cubuleţe
- 150 gr salată de castraveţi, cu sos de iaurt sau tzatziki (după preferinţă), 2 linguri de sos
Gustare 1:
- 3 rulouri de şuncă umplute cu pastă de hrean
Prânz:
- ciorbiţă de fasole verde, 400 ml (preparată cu bacon, dar nu se mănâncă bacon-ul)
- 150 gr friptură de viţel, la grătar sau cuptor.
- !! pentru grătar se va marina carnea de miel cu 1 zi înainte în amestec de ulei de măsline, zeamă de lămâie, rozmarin, condimente de miel.)
- 100 grame salată verde, cu vinegretă (dulce-acrişoară)
Gustare 2:
- 3 linguri brânză Cottage, exquisa hipolipidică
- 1 felie (30 grame) şuncă din conservă
- 1 andivă
Cină:
- 200-250 gr salată grecească.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 75 gr pastramă de pui
- 150 gr salată din frunze verzi (salată verde, aisberg, salată chinezească,lolo bianco) cu 3 linguri dresing Thousand Island (Heinz)
Gustare:
- 1 30 gr gouda (1 felie)
- 4 măsline negre
- 1 roşie proaspătă
- 1 ardei gras verde
Prânz:
- 350 ml supă de gulii
- 300 grame musaca de vinete, cu carne tocată (se unge vasul antiaderent cu ulei, se aşează 1 strat de vinete, 1 strat de carne tocata de vită, 1 strat subtire de bullion, se repetă minimum 2 ori. Deasupra se presară parmezan ras. Se dă la cuptor la 220 grade circa 90 de minute.
Gustare 2:
Cină:
- 250 gr grătar de piept de pui, fără pieliţă
- 300 gr legume la grătar: vinete, roşii felii, ardei gras.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 2 felii mortadella de pasăre
- 30 gr brânză ceddar
- 1 castravete proaspăt
- 1 ardei gras
- 4 măsline verzi
- 50 gr ţelină apio, mărunţite
Gustare 1:
- 1 roşie umplută cu salată de ton condimentată după gust
Prânz:
- 300 ml ciorbă de lobodă/salată verde/măcriş
- 350 gr mâncare de mazăre, cu cârnăciori la grătar
Gustare 2:
Cină:
- 250 gr muşchi de vită cu sos de piper (Pfeffer Steak)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apă plată
- 200 gr salată orientală (de Boeuf)
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr mâncare de limbă de mânzat cu sos de mărar sau sos de roşii cu măsline
Gustare 2:
Cină:
- 350 gr mâncare: ardei umpluţi, la cuptor.
- !!! umplutura doar cu carne tocată, fără orez.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 100 grame crenvurşti de vita sau pui
- 1 linguriţa muştar normal, fin sau picant
- Frunzele crude de la o andiva in loc de paine
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr grătar din piept de pui
- Salata verde: 1 salata verde, 2 linguriţe ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare, piper dupa gust
Gustare 2:
Cina:
- 160 gr rasol de vita (carne de rasol de vita fiarta in apa sarata cu legume, oentru gust). Se consuma exclusiv carnea cu 1 lingurita de hrean simplu/cu smântâna.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 2 albusuri, preparate ochiuri in tigaie nonaderenta, fara adaos de ulei.
- 50 grame piept de pui la gratar
- 1 ardei grass au 1 rosie
Prânz:
- 200 gr rasol de limbă de vită sau porc (fiarta in apa condimentata, cu legume pentru gust). Se cosnuma exclusiv carnea cu 1 lingurita pastă de hrean
- Apoi se consuma 1 fenicul (anason) taiat felii groase de circa 0.5 cm, presarat cu 1 lingura ulei de măsline, sare, piper. Uleiul de masline poate fin inlocuit cu ulei de dovleac.
Gustare 2:
Cină:
- friptura de 200 gr cotlet de viţel, înăbuşita la cuptor (preparata fara ulei, fara legume)
- garnitura 150 gr salată de varză alba proaspata (cruda)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 75gr brânză mozzarela
- 3 felii sunca italiana coto (similara cu sunca de praga)
- 1 ardei gras si 1 rosie
Gustare 1:
- 1 ou fiert tare, umplut cu pasta de pate
Prânz:
- 200 gr şniţel parizian de viţel (preparat doar cu faina si ou, fara pesment) prajit in ulei special de prajit (de exemplu ulei de palmier, ulei de samburi de struguri)
- 3 castraveţi muraţi (preparat de iarna sau la soare)
Cină:
- 2 bucăţi păstrăv la grătar ( se poate consuma si pastrav afumat)
- Garnitura: 200 gr salată chinezească cu 2 linguri dressing clar de salată
Mic dejun
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- papara preparata din 3 albuşuri ( ideal intr-o tigaie antiadeziva, care se poate stropi cu ulei de prajit). Se adauga feliile de la un ardei gras, inele de ceapa sau de praz. Garnitura = o rosie
Gustare 1:
Prânz:
- 200 ml ciorbă de burtă, cu ardei iute, fără smântână
- 200 gr Salată “ de salate“: salată verde, lolo bianco, lăptuci, salată eisberg, andive, salată china, ardei gras, 100 gr cubuleţe de şuncă, cu 2 linguri dresing de salată (clar, nu sos alb sau maioneză)
Gustare 2:
Cină:
- 200 gr grătar de viţel
- Garnitura: 150 gr salată de spanac: frunze proaspete de spanac, opărite, cu un dresing fierbinte făcut din apă, aceto balsamico, 1 linguriţă ulei de măsline, sare, piper, 1 vârf de cuţit de zahăr. Deasupra se adauga 4 felii subţiri de parmesan.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- Albusurile de la 3 ouă fierte tari
- ½ lingură pateu de pui, picant
- 1 ardei gras
- 1 rosie mica
- 1 cană ceai verde
Gustare 1:
Prânz;
- 250 gr rasol de vită cu os, tăiat transversal(osso buco) cu 2 linguri sos de usturoi sau sos de hrean sau mustar
- 150 gr: salată de grădină: 1 salată verde, sau 1 cană frunze de spanac, 1 rosie, felii, 1 praf piper verde, ¼ cană ţelină apio, cubulete, ¼ cană castravete proaspăt, 1 lingura ulei de măsline, vinegretă de salată, mirodenii, sare, piper dupa gust.
Gustare 2:
Cină:
- 5 aripioare pui (sau 10 jumatati aripioare de pui), picante la gratar sau la cuptor (de exemplu in punga pentru cuptor)
- 1 salată cholestlaw- salata de mar ras, morvoc ras, salata alba crusa rasa) cu sare si 1 lingura de masline.
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- Papară din 3 albuşuri (ideal intr-o tigaie antiadeziva, care se poate stropi cu ulei de prajit). Se adauga feliile de la un ardei gras, inele de ceapa sau de praz.
- Garnitura: 2 fire ţelină apio, mărunţită
- 3 felii bacon
- 4 măsline
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr Cordon Bleu de viţel sau pui (pregatit in ulei special de prajit)
- Garnitura: 200 grame salata de sfecla rosie condimentata dupa gust
Gustare 2:
Cină:
- 100 grame crenvurşti de pui
- 1 linguriţă de muştar
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 50 grame piept de pui la gratar rece (pastrami de pui)
- 1 ardei gras
- 4 ridichi
- 1 ou fiert tare
Gustare 1:
Prânz:
- 4 sau 5 mititei la gratar
- 1 lingură muştar fin/iute
Gustare 2:
Cină:
- 1 portie salata Nicoisse – reteta clasica
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata 150 ml chefir
- 100 gr crenvurşti de pui, fierţi
Gustare 1:
Prânz:
- 250 gr grătar de piept de pui
- 150 gr salată verde cu sos de iaurt
Cină:
- 250 gr muschiulet de porc la gratar
- Garnitura: 1 stiulete de proumb fiert, presarat de sare. Se poate consuma si 1 porumb prefiert, preparat la gratar
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 150 gr andive proaspete, foi
- 100 gr pateu de ficat (conservă sau mezel)
- 1 roşie proaspătă
Gustare 1:
Prânz:
- 200 gr mancare de spanac, preparata cu putin lapte dar fara faina. La finele gatitului se adauga 1 lingura de amidon pentru gatit, pentru a da consistenta dorita mancarii de spanac. 1 linguriţă smântână vegetala optional.
- Garnitura: 2 oua fierte tare taiate felii. Se consuma impreuna.
Gustare 2:
- 75 gr crenvurşti de vită
- 1 lingură muştar
Cina:
- 300 gr şalău, file la grătar
- 1 lingură suc de lămâie
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata
- 100 gr salata de vinete, fara maioneza ( cu putin ulei de masline si ceapa)
- 2 rosii medii
- 50 grame cas de vaca
Gustare 1:
Prânz:
- 300 ml supă mazare
- 250 gr friptura de muschiulet de porc
- 2-3 castraveti murati la soare sau muratura
Gustare 2:
Cină:
- 300 grame ghiveci de legume (orice amestec dar cartof si fara smantana)
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata 2 oua fierte tare
- 100 grame cas de vaca sau de oaie proaspat
- 1 rosie
- 1 ardei
- 1 castravete
Gustare 1:
- 1 cana de fructe de padure
Prânz:
- 300 ml ciorba ardeleneasca (!!! Fara smantana sau galuste)
- 250 grame pui la rotisor (fara pielita)
- 250 grame salata verde, cu dressing clar
Gustare 2:
Cină:
- 250 grame fructe de mare la gratar
- 200 grame rosii chery la gratar
Mic dejun:
- cafea/ceai verde/capucino/apa plata 100 grame salata conopida (foarte putina maioneza)
- 1-2 rosii medii
- 1 fete biscotate
Gustare 1:
Prânz:
- 300 ml supa crema de rosii
- 300 grame mancare de fasole verde
- 4 chifle (carne toccata de vita, fara orez) prajite in tigaie nonadeziva, cu putin ulei de prajit).
Gustare 2:
Cină:
- 250 grame copanele de pui la cuptor (fara pielita)
- 150 grame legume asortate la cuptor
La finele dietei
Pe o perioadă de minim o lună se recomandă următoarele reguli. De fapt, trebuie să vedeţi regulile ca pe un stil de viaţă, care trebuie urmat în marea majoritate a zilelor, cât de des şi de mult posibil.
- ORAR = Păstraţi recomandările generale: mic dejun în primele 2 ore de la trezire, apoi câte o masă la 3-4 ore, respectiv ultima masă cu 3 ore înainte de culcare/relaxare totală
- LICHIDE = Continuaţi să consumaţi lichide în cantităţile recomandate
- ALCOOL = Limitaţi consumul de alcool la vin sec (alb, roşu sau roze), nu mai mult de 200 ml de ocazie; pentru consumatorii sociali de alcool, nu uitaţi o pauză de 4-5 zile de abstinenţă este necesară tot la 3-4 săptămâni;
- SPORT = Efectuaţi orice fel de sport, care vă face plăcere, şi, prin urmare, îl veţi continua în minim 2 sedinţe/săptămână
- COMBINAŢII = Consumaţi fie preparate de carne şi legume la o masă, fie lactate cu legume, fie carbohidraţi cu legume Evitaţi cât de mult posibil combinaţiile “clasice”: carne cu cartof, carne cu orez, carne cu mămăligă, carne cu paste
- CARBOHIDRAŢII se pot cuantifica, ca şi frecvenţă săptămânală astfel:
- Legume – la mai multe mese/zi
- Fructe – o masă de sine stătătoare/zi
- Orezul – 2 mese/săptămână, dar niciodată cu garnitura de carne. Exemple: risotto cu fungi porcini, risotto cu şofran, risotto cu dovlecei, risotto cu fructe de mare, pilaf cu legume, orice fel de mâncare chinezească vegetariană cu orez fiert sau tăiţei de orez;
- Paste – maxim o masă/săptămână ca şi fel de mâncare principal, întotdeauna fără sos de carne. Exemple: alio olio pepperoncino, quatro fromaggi, amatriciana cu sos de roşii, cu pesto, cu fructe de mare;
- Mămăligă – maxim o masă/la 10 zile, se serveşte cu lapte, cu brânză, niciodată cu carne. Este fel de masă principal nu garnitură;
- Pizza – maxim ½ saptamani, ideal fără şuncă/carne tocată/salam;
- Dulciuri – cât mai rar posibil. Dacă nu se poate renunţa, atunci masa de sine stătătoare înlocuieşte 2 gustări din zi.
Echivalenţi
În cadrul fiecărui grup, alimentele menţionate sunt egale între ele ca şi aport caloric, în limita cantităţilor indicate. Orice schimbare este posibilă exclusiv în cadrul fiecărei categorii în parte, pe baza calculului corespondenţelor.
Grupă lactate
- 1 cană lapte 0,1% sau 1%
- 1 cană lapte de soia
- ½ cană iaurt natural
Grupă fainoase
- ½ cană paste fierte integrale
- 1 cană paste de orez, fierte
- ½ cană orez sălbatic cu bob lung (fiert)
- ½ cană orez basmati cu bob lung (fiert)
- ½ cană cuşcuş fiert
- ½ cană porumb fiert
- ½ cană fasole uscată, fiartă sau conserve prefierte
- 120 grame cartof
Grupă pâine
- 1 felie pâine integrală
- 1 felie pâine pumpernickel
- 1 felie pâine secară
- 2 fette biscotate
- ½ brioşă Mc Donald's/madleine
- 2 felii pâine graham
- 2 clătite cu lapte degresat
Grupă carne şi substituienţi
Toate cantităţile sunt pentru produsele crude.
- 60 grame carne slabă vită/viţel/ovine
- 75 grame muşchi de porc
- 90 grame şuncă de vită/viţel
- 90 grame piept dezosat de pui/curcan
- 60 grame ciocănele/aripi de pui/curcan
- 30 grame crenvurst
- 60 grame şuncă de pui/curcan
- 120 grame peşte alb (cod, şalau, sole, merluciu, pangasius)
- 60 grame peşte colorat (ton, somon roz, păstrăv, spadă)
- 45 grame peşte închis la culoare (macrou, sardine, somon de atlantic)
- 120 grame fructe de mare
- 30 grame brânză
- 45 grame brânză degresată
- 90 grame brânză de vaci
- 120 grame brânză cottage
- 4 linguri parmezan ras
- 2 linguriţe pastă de brânză
- ¼ avocado
- 1 linguriţă unt de arahide
- 1 ou întreg
- 4 albuşuri
Grupă vegetale
Le puteţi schimba oricum între ele, o cană de legume proaspete fiind egală cu ½ cană legume preparate.
- Spanac, broccoli, conopidă, ţelină, ardei, ciuperci, dovlecel.
- Anghinare, sparanghel, fasole verde, varză de bruxelles, morcovi, castraveţi, vinete, andive, lăptuci, ridichii, roşii, zuchini.
- Orice frunze verzi de salată, 2 căni.