"Dr. Denisa Boştina: Care este importanţa nutriţiei în viaţa de zi cu zi? - Milenial"

Banner
Imagine -

 

 Când amintesc în discuție nutriția, gândul meu nu este doar la numărul de calorii sau de carbohidrați necesari pentru supraviețuirea omenirii. Acest domeniu înfățișează o multitudine de aspecte (medicale/științifice, sociale și psiho-emoționale). Rolul alimentației în viața de zi cu zi ar trebui să fie unul destul de important. Spun „ar trebui”, fiindcă sunt foarte puțini cei care pun cu adevărat preț pe sănătate și pe dragostea de sine. În primul rând, echilibrul nutrițional aparține prevenției primare, alături de alți factori, precum renunțarea la fumat, analizele de rutină, screening-ul pentru cancerul mamar și de col uterin în rândul femeilor etc.

 

 

Stilul de viață armonios este o încercare cu un impact destul de puternic în zilele noastre.

Conștientizarea în ceea ce constă acest proces de prevenire al unor patologii frecvent întâlnite este, din păcate, un eșec în marea majoritate a pacienților. Întârzierea în diagnosticare are la bază frica omului de a se prezenta la medic din considerente diverse. Această perspectivă poate fi schimbată doar prin educație medicală și nutrițională. Pe de altă parte, nutriția poate fi identificată în fiecare specialitate medicală sau chirurgicală, aceasta ocupând primul loc în prevenția secundară. Conturând în ansamblu o idee principală, țin să afirm că prevenția este dușmanul tuturor bolilor cronice, iar tratamentul este prietenul lor. Mai bine prevenim decât să tratăm! 

Odată ce deschidem profilul tău de Instagram, observăm că este scris faptul că oferi și consiliere în nutriție personalizată. Care este motivul pentru care oamenii apelează la acest serviciu?

Profilul de instagram este mai mult decât un mijloc prin care eu pot să ofer consiliere nutrițională. Am încercat să unesc într-o comunitate armonioasă oameni care s-au confruntat cu aceleași probleme pentru care, cândva, încercam și eu să găsesc soluții. Pseudonimul “DENNUTRITION” și tot ceea ce înfățișează acesta a luat naștere ca urmare a unei povești reale și a unei experiențe neplăcute, al căror personaj principal am fost chiar eu.  

Privind în ansamblu, am constatat că era necesar să ajut și alți oameni.

Când am început, nu m-am gândit nici măcar o secundă că toată această paradigmă va lua amploare într-un timp atât de scurt. De-a lungul acestor ani, nu am identificat un motiv unic pentru care oamenii apelează la consilierea nutrițională. Însă pot enumera câteva exemple: optimizarea greutății ideale, acumularea a câtorva kilograme, nutriție personalizată în funcție de anumite diagnostice prestabilite în colaborare cu medici specialiști, alimentație pre- și post-chirurgie bariatrică, menținerea greutății după atingerea obiectivelor, psihonutriție, alimentația în perioada prenatală, dar și în timpul alăptării etc. Cu toate că motivele sunt destul de variate, există un punct comun care le definește. Acest punct comun este schimbarea – dorința de a reuși a face un pas mai aproape de sănătate.

Citește întregul articol pe site-ul Milenial.

Sursă articol: MILENIAL

Înapoi la blog