Ce trebuie să ştie o viitoare mămică despre funcţia tiroidiană în sarcină?

Banner
Imagine - Ce trebuie să ştie o viitoare mămică despre funcţia tiroidiană în sarcină?

De ce este importantă tiroida în sarcină?

În mod normal, imediat după formarea embrionului, odată cu implantarea lui la nivelul endometrului mamei, acesta secretă beta HCG în cantităţi din ce în ce mai mari, hormoni care informează hipofiza maternală asupra sarcinii şi tiroida maternală asupra necesităţii adaptării producţiei la nevoile mamă-embrion.

Pana în cursul săptămanii 18-22 de sarcină, fătul nu are tiroida funcţională proprie şi este dependent de funcţionarea corectă a tiroidei mamei.

Creşterea în lungime, dezvoltarea organelor şi dezvoltarea creierului fetal este condiţionată şi strict dependentă de funcţionarea normală a tiroidei materne. Încă din săptămâna 6 de viaţă intrauterină, apare creşterea, maturarea şi organizarea neuronală fetală.

Cât de frecventă este patologia tiroidiană în populaţia feminină tânără?

Un studiu al grupului nostru de lucru, efectuat pe un număr mai mare de 2000 de seruri recoltate de la paciente gravide aparent sănătoase, a identificat un procent de circa 15% cu boală tiroidiană autoimună.

În populaţia din Banat, proporţia de guşi nodulare este de circa 10-15% în grupul femeilor la vârsta reproductivă.

 

Cine trebuie să îşi verifice funcţia tiroidiană în săptămânile mici de sarcină?

Verificarea activă tiroidiană trebuie făcută la anumite categorii cu risc potenţial de a avea boală tiroidiană:

  • Paciente peste 35 de ani;
  • Paciente cu istoric personal de boală autoimună (vitiligo, poliartrită reumatoidă, alopecie difuză);
  • Pacienta cu rude de gradul I şi II cunoscute cu boala tiroidiană autoimună;
  • Pacienta cu diabet zaharat tip I;
  • Paciente cu istoric de leziuni nodulare;
  • Paciente cu istoric de iradiere în regiunea cervicală;
  • Paciente cu infertilitate de orice cauză.

Ce se întamplă dacă ştiu că am afecţiune tiroidiană?

Istoricul oricărei afecţiuni tirodiene, în preconcepţie, presupune evaluarea tiroidiană imediată după confirmarea sarcinii (de multe ori chiar înainte ca medicul ginecolog să confirme activitatea cordului fetal) prin efectuarea de analize - TSH, TF3 şi FT4 cu consultarea imediată a medicului specialist endocrinolog. Sub îndrumarea acestuia se va face urmărirea prin evaluare clinică în trimestrul I, la nevoie şi în trimestrele următoare, dar mai ales prin evaluarea lunară cu urmărirea parametrilor TSH, FT3 şi FT4.

Trebuie să urmez tratament in sarcina?

Cea mai frecventă problemă tiroidiană în sarcină este apariţia hipotiroidiei uşoare, definite, la pacientele cu istoric cunoscut de suferinţă tiroidiana, ca un TSH mai mare decât valoarea de 2.5 mUI/L.

În această situaţie introducerea tratamentului de substituţie cu EUthyrox, sau ajustarea tratamentului, în doze adecvate sarcinii, se impune.

În rara situaţie de hipertiroidie, tratamente speciale, cu anumite antitiroidiene de sinteză, se impune.

Va avea copilul meu probleme daca eu sunt tiroidiană?

În cazul unei boli tiroidiene preexistente, şi dacă apare un dezechilibru în sarcină, atâta vreme cât aceasta este tratată, respectiv analizele lunare sunt în limite,  SE EXCLUDE orice fel de anomalie a bebeluşului indusă de afecţiunea tiroidiană.

Problemele apar, cu siguranţă, doar dacă pacienta are afecţiune tiroidiană cu dezechilibru de funcţie şi nu urmează un tratament adecvat.

Înapoi la blog